• Välkommen till Miniatyrfabriken - Din leverantör av spelfigurer
Alltid fri frakt vid beställningar över 600 kr

2022-08-17 - En rollspelares första steg in i rovdjurens käftar


Det har nog knappast undgått någon att att det kultförklarade rollspelet Drakar och Demoner nu kommit ut i ny upplaga. Nostalgin sköljer över landet likt ett monsunregn och gamla hjälte-formulär letas fram ur dammiga lådor, originaltärningar visas upp som reliker och upplösta sällskap förenas på nytt för att rädda världen. Många hade nog just Drakar och Demoner som sin brygga in i rollspelsvärlden. För min del var det ett annat rollspel som byggde på fantasy-bokserien The Wheel of Time. En vän hade kommit över regelboken och vi samlades ett par vänner som alla var fast beslutna att det nu var dags att slåss med hjälp av papper och penna. Att skapa våra hjältar var otroligt spännande och både klass och ras valdes med ytters stor omsorg. Svetten lackade när hjältarnas attribut skulle rullas fram med hjälp av tärningsslag och det var minst sagt en brokig skara hjältar som med gott mod staplade ut i den lilla byn som var äventyrets början. Det goda modet föll dock snabbt när de små halvlingarna nästan direkt stod öga mot öga med flera enorma Trollocs! Det var en slakt och efter bara några minuter lutade vi oss tillbaka, helt överrumplade över hur våra hjältar fallit så snabbt. Deras krönikor som skulle bli så långa blev i stället så korta att de fick plats på deras gravstenar. Vi beslöt oss snart att hjältarna kanske förtjänade att gå upp en eller två levels och sedan få ett nytt försök. Oavsett vilket spel som var ert första och vilket ni spelar just nu så önskar vi er en riktigt spännande spelhöst! Ett tips från oss är att i alla fall EN av era hjältar har hälsa nog att ta i alla fall ETT slag utan att stupa. 

2022-09-28 - Den fula ankungen


I samband med att Kickstartern för nyreleasen av Drakar & Demoner satte igång startades en intern hype kring ankorna här inne på fabriken. Vi spelade själva aldrig DaD, utan snubblade in i rollspelens värld via Dungeons and Dragons. Således missade jag nog den stora hissen/dissen när ankorna klev in på scenen. Via Kickstartern och Johan Egerkrans otroliga art work fick jag min första bekantskap med lönnmördar-ankorna och jag blev minst sagt frälst. Hur kan man INTE vilja skapa en mystisk anka som drar allas blickar till sig när den klampar in med sina paddelfötter på tavernan? Med kapuschongen dragen långt över huvudet och likt Arne Anka börjar beställa in öl i bardisken har i alla fall jag redan ett dussintal förslag på hur äventyret nu kommer fortlöpa. 
Jag förstod dock snart  att det rådde delade läger och att många tyckte att ankorna kändes som att Disney spytt över deras kära rollspel och att det gav en allt för barnslig ton över det hela. Jag kan absolut ha förståelse för denna konstruktiva feedback, men när jag sedan på nytt blev frälst i och med upptäckten av Irrbloss Miniatures ankor (japp, bilden till höger) fanns det inte längre någon plats för tvivel och skepsis. Jag älskar ankorna och det är med stor glädje de printat väl och snabbt anslöt vårt sortiment. VI har självklart beställt hem ett antal exemplar av Drakar och Demoner Kickstartern som vi kommer erbjuda här i butiken. Tillsammans med de nya spelfigurerna kan vi med säkerhet (så mycket som man kan garantera utan att det anses juridiskt bindande) garantera det bästa förutsättningarna för ett fantastiskt rollspel. 

Hell mångfalld och ave Ankorna!

 

2022-07-28 - You get a bits, you get a bits, everybody get some bits!


Sommaren är här och den otroliga värmen får säker många av oss att, i alla fall någon gång då och då, söka skydd i en sval källare tillsammans med våra favoritspel.
Vi på fabriken har länge funderat på att bredda oss och öppna upp för fler typer av spel och speltillbehör. Möjligheten att förverkliga en av många idéer kom med Greytide Studios Kickstarter "Eternal Pilgrim". Med över 500 delar att pimpa redan befintliga figurer kändes detta rätt på runt 40.000 olika sätt. Själva har vi insett att vi inte kommer hinna ta upp spelandet av Warhammer 40k som vi sysslade med i unga år, men kärleken till spelfigurerna lever utan tvekan kvar. Förhoppningsvis kommer möjligheten att, likt på lördagar i godisaffären, plocka bit för bit efter eget tycke passa flera av er där ute och få era arméer att sticka ut från mängden och (såklart) garantera många nya segrar (notis: ingen garanti, du får först offra till Dee 6th, tärningarnas gudinna).

2022-05-08 - Dina önskningar är tre

Det är svårt att inte sitta på helspänn när nu snart sjutton timmar har gått. Det är tveklöst den längsta tid det hittills tagit att skriva ut en spelfigur här på fabriken och maskinen arbetar lugnt och metodiskt på ett av de tvåtusensjuhundra lagren. Passande nog är det en av våra nya figurer i temat Genies och när vi nu försiktigt gnuggar den matta flaskan hoppas vi på en fulländad Djinni redo att uppfylla vår första önskan. Högst troligen skulle önskan bli att inte låta de sjutton timmarna varit förgäves utan att han reser sig ur badet med alla bitar intakta. Vi får väl se... kanske får vi lov att spara den första, men ack så värdefulla, önskningen redan nu. Vi låter ödet bestämma.

2022-03-01 - Vattnet har sjunkit undan och Arken är här


När jag slår upp böckerna med monster till Dungeons and Dragons (3.5:e Editionen såklart!) slås jag som många andra av den otroliga mängden illasinnade monster du kan möta. Det är drakar, döda som levande och i femtionelva olika färger och åldrar. Det är goblins som vill ha din loot, det är gelékuber som försöker välta över dig, kistor som vill äta dig, demoner som vill lägga ägg i dig och insekter som vill tugga i sig ditt svärd.
Ibland glömmer vi av alla de djur som är av lite "vanligare" karaktär och som lätt hamnar i avbytarbåset, om ens det!
Vi har därför tagit in en lite större mängd av de djur som du utanför spelet kan tänkas möta på (kanske inte just den stackars utdöde vi frontar med på bilden...).

Har du bråttom med något speciellt djur får du helt enkelt höra av dig så leder vi dem av arken i önskad ordning.

2022-02-09 - Jag ska måla hela världen lilla DM


En spelfigur kan vara allt ifrån en plast-tooken eller meeple till en lite mer avancerade form (typ som de du hittar på vår sida!). Jag älskar när figurerna kommer i små versioner av deras "verkliga" jag och många spel har hamnat i shoppingpåsen av just den anledningen (Kanske inte alltid den bästa referensen dock). Jag kan personligen uppskatta enhetlighet på minis och det gör ofta inte något att de är enfärgade efter lagtillhörighet eller typ. Med det sagt så snubblar jag ofta över de där konstnärerna som väcker figurerna till liv med sina penslar och genast kommer jag på andra tankar. De tidigare grå figurerna får plötligt karaktär genom omsorgsfulla penseldrag och figurens bakgrundshistoria och ambitioner skriver sig nu nästan av sig själv. Jag vill nu inte alls ha enfärgad enhetlighet utan liv och kraft! För den som likt mig inte är så duktig på att måla och kanske inte har tiden att lära sig så kan jag starkt rekommendera Skoldpainting (Bilden på butikens "Cleric - Orion" bör inte undgått er vid det här laget). Han är en av de där ruskigt duktiga konstnärerna och i min mening har han det där lilla extra som inte bara visar på teknisk skicklighet, utan även den där känslan som inte är lika enkel att lära sig. Det är sagt att han har en liten påse pulver som han lägger i handflatan och blåser ut på de färdigmålade figurerna för att ge dem liv (troligtvis en lögn, men mer spännande att föreställa sig som en sanning).

Du hittar mer information om vårt samarbete här.

Må väl så hoppas vi att även våren inom kort ser till att måla om landskapen till något muntrare.


2022-01-29 - Tärningen är kastad och det blev en naturlig 20:a!

Som den med tränat öga kan se har vi  här på Miniatyrfabriken börjat sammarbeta med Lindorm Dice! Vi har köpt in flera av deras set; däribland flera av deras otroligt snygga tärningar från "Norse Mythology". Jag visade en vän tärningarna och förväntade mig samma reaktion som när jag själv först såg dem (spoiler: glädje, förundran och iver att kasta dem). Vännen hade uppenbarligen inga fler erfarenheter av tärningar än från Yatzy (ett spel som skall dock ej underskattas). Vännen i fråga tyckte såklart tärningarna var vackra, men förstod kanske inte riktigt "grejen" med tärningar. Jag försökte förklara att vackra tärningar för en brädspelare är som salt- & pepparkar för den matintresserade, som vackra krukor för hemmaodlaren, som kniven för friluftspersonen... Ja, listan kan göras lång, men kärnan i det jag försökte förklara är att tärningen är viktig, mycket viktig! Många gånger har jag själv hämtat en speciell tärning för ett särskilt viktigt kast, eller ännu bättre: gett en riktigt tråkig tärning till motspelare i hopp om att dess sorgliga, intetsägande yta, ska smitta av sig på kastets resultat.             

 Japp, tärningar är the shit!


2022-01-17 - En ledig helg full av jobb

Den mesta kommunikationen mellan oss två som driver denna sida sker på distans via ändlösa sms-konversationer och hyfsat tydliga skisser och bilder. Nu i helgen fick vi möjlighet att slå våra skallar ihop rent fysiskt och ta del av den andres arbete. För egen del fick jag vara med och ordna med våra prints och inte bara kamma dem fina, lägga upp dem på sidan och ge dem en liten berättelse. Jag inser hela tiden att arbetet med att printa spelfigurer är långt mer jobb än att bara trycka "skriv ut" och vänta några timmar på att maskinen sedan låter som micro som i sin tur spottar ut en felfri figur, redo för spelbordet. Det ligger ett otroligt hantverk bakom inte bara formgivaren (all credd till er!), utan även den som omvandlar en digital idé till en fysisk produkt. Det är fortfarande en otroligt smidig process, missförstå mig inte, men bakom varje figur ligger lika mycket hantverkarglädje som resin. Tur vår smed har mycket av de båda.
Med risk att jag stampade in i smedjan utan större tanke på ovan nämnda omständigheter satte vi ordentligt med glöd i maskinerna och helgen bjöd på många nya prints som kommer se ljuset på hemsidan inom kort. En figur som helt klart charmade oss var vår kära Mind Flayer (kanske har han helt enkelt nyttjat sina telepatiska krafter på oss?). Han fick således agera Arch villain på fotot till höger.                                                                                                                     

Hänge dig åt Illithid!

Petter


2022-01-05 - Gott nytt spelår!

Med varje nytt år kommer den reflexmässiga reaktionen att se tillbaka och begrunda året som gått. I vårt fall här på fabriken känns det dock betydligt intressantare att se framåt mot 2022 nu när vi äntligen sjösatt vår butik. Vi har i skrivande stund runt 180 spelfigurer som antingen är testprintade och uppe på de digitala spelhyllorna eller som står med varsin nummerlapp, förväntansfulla på att printas och bli färdiga för spel. Figurerna kommer troligen alltid vara vårt stora fokus, men vi har även börjat vidga vyerna något för att kunna erbjuda en lite mer komplett korg för entusiasten. Vi ska inte gå några händelser i förväg, men man kan väl säga att den ena gynnar den som har begränsat med tid, men ändå vill ha en upplevelse som charmar ögat. Den andra avser ett speltillbehör som skrämmande likgiltigt kan avgöra liv och död. Jag tror vi håller där, men för er som inte listat ut än så kan jag med viss säkerhet säga att ni inte kommer bli besvikna!
Tills nästa gång så önskar vi er ett riktigt god fortsättning på det nya året. Må spelkvällarna bli många och tärningskasten falla i er favör.

Vänligen,
Petter

2021-12-17 - Nytt samarbete med Yasashii Kyojin Studio!

En frustration som tycks ständigt återkommande bland figurspelare och 3d-printare är förhållandet mellan antal figurer som finns tillgängliga och hur många man hunnit måla/printa. Som ung hade jag troligen på sin höjd trettio procent av min warhammer-armé målad. Trots detta köpte jag fler, ännu coolare figurer som hamnade längst bak i kön, redo att målas. Äldre, men inte på något vis klokare i det avseendet tycks samma problematik implementerats på vårt printande. Vårt mål är att kunna erbjuda ett stort utbud figurer till era spel och man kan väl säga att antalet olika monster och varelser som återfinns i de olika manualerna är oändliga!
Hur som helst. I veckan har vi lyckats lansera ett antal av våra lite större monster och aberrations som dessutom har riktigt häftiga baser anpassade efter just den figuren. Vi har även börjat titta lite på alla de figurer vi köpt av den fantastiska skaparen Yasashii Kyojin. Av alla dessa prints som står i kö att testas i printern och sedan lanseras på hemsidan valde vi ett av mina absolut favoritmonster. Monstret som kan vända lycka till förfäran som ingen annan och som gjort alla som spelat tevespelet Dark Souls misstänksamma mot varje hägrande skatt. Jag talar såklart om vår kära Mimic! För att komplettera upplevelsen har vi såklart även börjat testprinta den "äkta" Skattkista . Kommer ditt party kunna skilja på vilken som är äkta?

Lycka till i julhandeln,
Petter på Miniatyrfabriken


2021-12-12 - Portarna är öppna till Miniatyrfabriken

I våras under en promenad i den lokala parken rotade sig äntligen idén som legat och ruvat under flera år. Vi köpte oss en 3d-skrivare och tog kontakt med flera duktiga skulptörer. Snart hade vi etablerat en bas att stå på och fler och fler ritningar till figurer strömmade in och satte vår smed i arbete. Likt det mesta som skall omvandlas från en optimistisk tanke till praktisk verksamhet så tog det hela längre tid än väntat. Vi hade trott att vi skulle vara igång redan i september, men fick tålmodigt se oss besegrade av tiden, detta trots att sommarens dagar sägs vara långa!
Efter mycket svett och slit har vi nu ett antal produkter uppe där vi känner oss nöjda med kvalitén. I att-göra-lådan har vi nästan lika många spelfigurer till som otåligt väntar på att födas genom en av våra 3d-skrivare.
Du som besökare ska känna dig varm välkommen till vår sida och jag hoppas du hittar det du söker. Men din nyvunna kunskap om att det finns långt fler monster och karaktärer än vi ännu hunnit visa så tveka inte att höra av dig med frågor, feedback eller funderingar. Följd gärna oss på Instagram och blås i ert horn så fler besökare hittar hit.

Må väl,
Petter på Minatyrfabriken